23. Belgelik Sergisi Ziyaretçilerini Ağırladı
9 – 18 Nisan 2025
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Sergi Salonları
23. Belgelik Sergisi, 9–18 Nisan 2025 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı sergi salonlarında izleyiciyle buluştu. H. Avni Öztopçu Atölyesi’ne mensup öğrenci ve mezunların eserlerinden oluşan sergi, sanat alanındaki uzun soluklu üretimleri bir araya getirdi.
Sergi, öğrenci ve mezunların geçmişten günümüze uzanan yaratıcı/üretici sürecine odaklandı. 2015-2025 yılları arasında üretimlerini aralıksız sürdüren mezun sanatçıların güncel çalışmaları ile 2024-25 dönemi öğrencilerinin eserleri birlikte sergilendi. Bu özel seçki, sanat eğitiminin sürekliliğini ve üretken belleğini görünür kılarken, hem bireysel gelişim süreçlerine hem de kolektif hafızaya işaret etti.
1995 yılında başlatılan ders BELGELİĞİ, bu serginin temelini oluşturan eğitim yaklaşımını tanımlıyor. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda, H. Avni Öztopçu’nun r8 numaralı atölyesinde temellenen bu eğitim yöntemi, teknik becerilerin yanında, düşünsel derinliği ve eğitsel sürekliliği de ön plana çıkarıyor. BELGELİK Ağaçları, Müzik BELGELİĞİ, Felsefe BELGELİĞİ ve Görüntü BELGELİĞİ gibi farklı kollar, sanat eğitimini doğa, sanat-felsefe ilişkisi, görsel-işitsel arşivleme ve farklı disiplinlerle buluşturarak, sanat pratiğini ve eğitimi çok yönlü bir biçimde ele alıyor.
Farklı coğrafyalarda görev yapan, sanatla eğitimi harmanlayan öğretmenler yetiştirmeyi amaçlayan ders BELGELİĞİ, yıllar içinde özgün bir sanat eğitimi modeli haline geldi. Bu kapsamlı birikim, bu yıl İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı (İHTBV) tarafından verilen Eğitim Uygulamaları Ödülü ile onurlandırıldı.
Serginin içeriği, sanat eğitiminin atölye sınırlarını aşarak yaşamla, toplumla ve bilgiyle iç içe bir üretim süreci olduğunu hatırlatıyor. Mezunlar, eğitim süreçlerinde geliştirdikleri sanat pratiğini mezuniyet sonrası da sürdürerek hem üretimlerine devam ediyor hem de bilgi ve birikimlerini öğrencilerine aktarıyor.
Her yıl düzenlenen Belgelik Sergileri, sanat eğitiminin dönüşümünü kayıt altına alan bir bellek işlevi görüyor. Bugüne kadar 45’i yurtiçinde, 5’i de yurtdışında gerçekleştirilen 50 sergi, sanat üretiminin gelişimini belgeleyerek Sanat Eğitimi Müzesi için bir alt yapı oluşturuyor.
23. Belgelik Sergisi, her yıl olduğu gibi bu yıl da sanat eğitiminin dönüşümünü kayıt altına alan yaşayan bir arşiv niteliği taşıdı. Bireysel estetik arayışlar kadar kolektif hafızayı da görünür kılan sergi, eğitimin, estetiğin ve düşünsel emeğin bir araya geldiği bir hafıza mekânı ve buluşma noktası oldu.













