Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen Öğretmenler Günü Kutlama Töreni 26 Kasım 2024’de Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından etkinlik, Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfi Kenan ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’un açılış konuşmalarıyla devam etti.
Prof. Dr Seyfi Kenan konuşmasında küresel anlamda birçok teknolojik gelişmenin yaşandığı günümüzde özellikle yapay zeka teknolojisinin eğitim-öğretim ve araştırma sürecini daha yetkin ve derinlemesine bir yere götürüp götürmediği konusunda yurt dışındaki meslektaşları da dahil olmak üzere her daim bir görüş alışverişinde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Seyfi Kenan günümüzde bu teknolojilerle birlikte malumat üretmenin muazzam bir şekilde arttığını ancak hakikat ve doğru bilginin çok daha derinlerde aranması gereken bir sürece gelindiğini belirtti.
En iyi öğretmenlerin en çok bilgiyi aktaran değil “yürekten” aktaran öğretmenler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kenan, ahlaki değerlerin aktarılmasında da öğretmenlerin önemine dikkat çekti. Konuşmasına, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün istediği gibi “Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller” yetiştirmek gayretinde olduklarını ve bu gayretin her türlü tatminin üstünde olduğunu vurgulayarak devam eden Prof. Dr. Seyfi Kenan tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt ise konuşmasında öğretmenliğin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda bir vazife, bir sorumluluk ve gelecek inşa etmek olduğunu belirtti. “Bizler, sadece bugünün öğretmenlerini değil, geleceğin eğitim liderlerini, fikir önderlerini ve toplumsal değişim elçilerini de yetiştiriyoruz.” ifadelerine yer veren Kurt, “Bir öğretmen, öğrencisinin bilgiye olan açlığını tatmin ederken, aynı zamanda ona insan olmanın, empati kurmanın, sorgulamanın ve toplumsal sorumluluk taşımayı öğrenmenin yolunu da gösterir” dedi.
“Diğer mesleklerden farklı olarak öğretmenler sadece okul ve sınıf ortamında öğrencilerle değil, okul dışında veliler ve toplumla da iç içe oluyor, dolayısıyla toplumsal etkileşimi yüksek bir grubun temsilcileri konumundadırlar.” diyerek konuşmasına devam eden Rektör Kurt, öğretmenlik mesleğinin teknoloji, dijitalleşme ve değişen eğitim dinamikleriyle birlikte hızlı bir dönüşümün içinde olduğunu ve bu durumun mesleğin zorluklarını artırırken, bir o kadar da öğretmenlere eşsiz fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Rektör Kurt, konuşmasının sonunda tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutladı.
Prof. Dr. Kurt'un konuşmasının ardından etkinlik Musiki Eğitim Vakfı’nın düzenlediği Müzik Dinletisi ile devam etti.
Doç Dr. Nermin Özcan Özer’in sunucu ve moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Emekli Öğretmen Fahriye Aydın ve Öğretmen Melik Tekgöz tarafından “Öğretmen Olmanın Anlamı” konulu konuşmalar yapıldı.
Konuşmanın ardından Dr. Öğretim Üyesi Bülent Halvaşi yönetimindeki Müzik Öğretmenliği Çoksesli Korosu Konseri dinleyicilerle buluştu.
Etkinlik, Resim-İş Öğretmenliği Bölümü kitap okuma salonu açılışı ve Öğretmenler Günü sergisiyle devam etti.