M.Ü. Yatay Geçiş Yönergesi (14.05.2013)

14 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren M.Ü. Yatay Geçiş Yönergesi aşağıda sunulmuştur:


MARMARA ÜNİVERSİTESİ

ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

Senato: 14 Mayıs 2013 / 314-4-4

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönerge Marmara Üniversitesi önlisans ve lisans programlarına kurum içi, kurumlar arası ve yurt dışından yatay geçiş esaslarını düzenler.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönerge Marmara Üniversitesi önlisans ve lisans programlarına kurum içi, kurumlar arası ve yurt dışından yatay geçiş ile ilgili hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

a) Birim: Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

b) Birim Kurulu: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

c) Birim Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

ç) GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını,

d) İntibak komisyonu: Bölüm kurulu önerisi ve birim yönetim kurulu onayıyla belirlenen üç öğretim elemanından oluşan komisyonu,

e) MÜYÖS: Marmara Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Seçme Sınavını,

f) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

g) ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemini,

ğ) Rektör: Marmara Üniversitesi Rektörünü,

h) Rektörlük: Marmara Üniversitesi Rektörlüğünü,

ı) Senato: Marmara Üniversitesi Senatosunu,

i) Taban puan: Bir diploma programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanını,

j) Üniversite: Marmara Üniversitesini,

k) Üniversite Yönetim Kurulu: Marmara Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

l) YANO: Yarıyıl ağırlıklı not ortalamasını,

m) YGS: Yükseköğretime Geçiş Sınavını,

n) YÖKSİS: Yükseköğretim Öğrenci Veritabanını

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Ortak Hükümler

Kontenjanlar

MADDE 5 (1) Yatay geçiş kontenjanları aşağıdaki türler için bu Yönergede yer alan esaslar çerçevesinde belirlenir ve akademik takvimde belirtilen tarihte ilan edilir:

a) Kurumlar arası yatay geçiş kontenjanı,

b) Kurum içi yatay geçiş kontenjanı,

i. Birim içi yatay geçiş kontenjanı,

ii. Birimler arası yatay geçiş kontenjanı,

c) Yurt dışından yatay geçiş kontenjanı.

Geçişler

MADDE 6 – (1) Önlisans programları ile lisans programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılmaz.

(2) Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına yatay geçiş yapılmaz.

(3) Lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılmaz.

(4) Öğrenci sadece tamamladığı dönemi takip eden döneme yatay geçiş başvurusu yapabilir.

(5) Aynı isimdeki farklı dilde eğitim yapan programlar arasında yatay geçiş yapılabilir.

(6) İkinci öğretim diploma programlarına kayıtlı öğrenci başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10’una girerek bir üst sınıfa geçmesi halinde birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilir.

(7) Öğrencinin geçiş başvurusunda bulunabilmesi için, hazırlık sınıfı hariç, önlisans programlarında en az bir yarıyıl, lisans programlarında en az iki yarıyıl öğrenim görmüş olması gerekir.

(8) Bu Yönerge kapsamında geçiş yapan öğrencilerin yeni durumları, kayıt işlemi tamamlanıp, geçiş ve intibak işlemleri kesinleştikten sonra en geç on beş gün içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından YÖKSİS’e işlenir.

Başvuru şartları

MADDE 7 – (1) Yatay geçiş başvuru şartları aşağıdaki türler için bu Yönergede yer alan esaslar çerçevesinde belirlenir ve akademik takvimde belirtilen tarihte ilan edilir:

a) Kurumlar arası yatay geçiş başvuru şartları,

b) Kurum içi yatay geçiş başvuru şartları,

c) Yurt dışından yatay geçiş başvuru şartları.

(2) Yatay geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

(3) Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için kayıtlı bulunduğu programda, tamamlamış olduğu dönemlere ait öğretim programında (müfredat) belirtilen tüm dersleri almış ve başarmış olması zorunludur. Öğrencinin üst yarıyıllardan aldığı derslerde başarı şartı aranmaz. Kayıtlı olduğu dönemlerde, öğretim programında yer alan derslerin tümünü almamış olan veya herhangi bir dersten başarısız olmuş olan öğrencinin başvurusu değerlendirmeye alınmaz.

(4) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

(5) Disiplin cezası almış öğrenci yatay geçiş başvurusu yapamaz.

(6) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan diploma programlarına yatay geçiş için Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil sınavından başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınavlardan Senato tarafından belirlenen asgari yeterlik puanını başvuru sırasında belgelemek şarttır.

(7) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında başarılı olma şartı aranır.

(8) Kontenjanlar ve ilgili diploma programının son dört yıla ait taban puanları ile başvuru koşulları akademik takvimde belirtilen tarihlerde Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.

(9) Öğrenci, bir başvuru döneminde en fazla 3 programa başvuruda bulunabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Kontenjanlar

MADDE 8 – (1) Üniversite diploma programlarına diğer yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki diploma programlarından kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılır.

(2) Kurumlar arası yatay geçiş kontenjanları her yıl; ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflar için ayrı ayrı olmak üzere, ÖSYM giriş genel kontenjanı 50 ve 50’den az olan diploma programlarda 2; 51 ve 100 arası olan programlarda 3; 101 ve üzerinde olan diploma programlarda ise 4 kişidir.

Başvuru şartları

MADDE 9 – (1) Öğrencinin, yatay geçiş başvurusunda bulunabilmesi için bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olması gerekir.

(2) Kurumlar arası yatay geçiş kontenjanına yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına kayıtlı uluslararası/yabancı uyruklu öğrenciler başvuramaz.

(3) Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun, eğitimini 4,00’lük sistemde almış ise en az 3,00, 100’lük sistemde almış ise en az 75 olması gerekir.

(4) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yapılacak başvurularda, ilgili birim için Senato tarafından kabul edilmiş YGS taban puanı koşulunun sağlanmış olması gerekir.

(5) Öğrencinin geçiş yapmak istediği programın yatay geçiş için başvurulan yıl itibarıyla ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen şartların yanısıra varsa mülakat ve benzeri diğer geçiş koşullarını yerine getirmiş olması zorunludur.

(6) Bir programın aynı anda hem birinci hem ikinci öğretimine başvurulabilir.

(7) Açık ve uzaktan öğretimden Üniversitenin örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapılmaz.

(8) GANO şartını sağlamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece GANO şartını sağlayan adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Başvuru şekli ve tarihleri

MADDE 10 – (1) Önlisans derecesi verilen diploma programlarında yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilan edilir.

(2) Lisans derecesi verilen diploma programlarında, dört yıllık eğitim verenlerde ikinci ve üçüncü sınıfları için; beş yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflar için; altı yıllık eğitim verenlerde ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflar için yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi akademik takvimde belirtilen tarihlerde ilan edilir.

(3) Başvurular, bütün belgeler tamamlanmış olarak Üniversiteye elden ya da posta ile yapılır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Koşulları sağlamadığı için veya eksik belge nedeni ile başvurusu değerlendirmeye alınmayanlar ile başvurusu değerlendirilen ve kabul edilmeyen adaylara yazılı bildirim yapılmaz, sonuçlar Üniversitenin internet adresinde duyurulur. Bu durumlarda başvuru evrakı iade edilmez.

Başvuru için gerekli belgeler

MADDE 11 – (1) Yatay geçiş başvurusunun değerlendirmeye alınabilmesi için öğrencinin, ÖSYS sonuç belgesinin internet çıktısının yanı sıra önceki programındaki başarı durumunu gösterir transkripti (not döküm belgesi) ile müfredat ve ders içeriklerini gösterir belgeyi Üniversite tarafından istenebilecek diğer belgelerle birlikte başvuru tarihleri içinde teslim etmesi gerekir. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Değerlendirme

MADDE 12 – (1) Başvurular ilan edilen koşullar çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ön incelemeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz, Birimlere iletilmez ve red nedenleri Üniversitenin internet adresinde ilan edilir.

(2) Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Birim Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlara başvuran adayların değerlendirilmesinde, adayın başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 100 puan üzerinden GANO’su dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır:

 

(4) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuran adayların değerlendirilmesinde, adayın 100 puan üzerinden hesaplanan yetenek sınavı puanı, başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 100 puan üzerinden GANO’su dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır:

 

(5) ÖSYS puanı olmayan adaylar için, ÖSYS puanı olarak vakıf üniversiteleri hariç bir yükseköğretim kurumunun ilgili diploma programına (uzaktan eğitim ve ikinci öğretim programları dahil) ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanı esas alınır.

(6) 3 üncü ve 4 üncü fıkralardaki hesaplamalarda kullanılacak programın taban puanı verisinin ilgili yıl için bulunmaması durumunda, programın taban puanı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yakın yıl veya programlara benzetilerek belirlenir.

(7) Dörtlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının yüzlük sisteme dönüştürülmesinde, öğrencinin daha önceki yükseköğretim kurumunca düzenlenen karşılıklar yoksa Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.

(8) Meslek yüksekokullarına yapılan başvuruların değerlendirilmesinde sadece adayın GANO’su esas alınır.

(9) Adaylar en yüksek değerlendirme puanından en düşüğe doğru sıralanır ve değerlendirme bu sıralamaya göre yapılır.

(10) Asil sayısı kadar yedek aday belirlenir. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kayıt için başvurmayan asil adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır.

(11) Yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.

İntibak işlemleri

MADDE 13 – (1) Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin intibak programları, yeni akademik yarıyıla diğer öğrencilerle aynı tarihte başlamalarını sağlayacak biçimde yapılır.

(2) Yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrencilerin daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış oldukları dersler intibak komisyonunca değerlendirilir ve Bölüm Başkanlığının önerisi ve Birim Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda yeni programlarına sayılabilir. Ancak, önceki programdaki dersin kredisinin yeni programdaki eşdeğer dersin kredisinden düşük olmaması gerekir. Bu sayılan derslere S notu verilir ve öğrencinin mezuniyet kredisine sayılır, ancak YANO/GANO hesabına katılmaz.

(3) Bütün programlara yatay geçişlerde ders intibakları yapıldıktan sonra öğrenciye önceki yarıyıllardan/yıllardan dersler aldırılabilir. Bundan dolayı yıl kayıpları meydana gelebilir.   

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kurum İçi Yatay Geçiş

Kontenjanlar

MADDE 14 – (1) Bir Birimin kendi bünyesindeki veya Üniversite içinde yer alan diğer birimlerin bünyesindeki aynı düzeyde diploma programlarına kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

(2) Hangi dönem ve hangi diploma programları için kontenjan belirleneceği Birim Yönetim Kurulu tarafından önerilir ve Senato kararıyla kesinleşir.

(3) Kurum içi yatay geçiş kontenjanları, her yıl, her sınıf için ayrı ayrı olmak üzere ÖSYM giriş genel kontenjanı 50 ve 50’den az olan diploma programlarında 2 birim içi, 2 birimler arası olmak üzere 4 kişi; 51 ve 100 arası olan programlarda 3 birim içi, 3 birimler arası olmak üzere 6 kişi; 101 ve üzerinde olan diploma programlarda ise 4 birim içi, 4 birimler arası olmak üzere 8 kişidir.

(4) Kurum içi yatay geçişte boş kalan kontenjan olması halinde birim içi ile birimler arası kontenjanları arasında aktarma yapılabilir.

(5) Aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

Başvuru şartları

MADDE 15 – (1) Başvuru sırasında öğrencinin Üniversitede aynı düzeyde bir diploma programına kayıtlı olması zorunludur.

(2) Kurum içi yatay geçiş kontenjanına uluslararası/yabancı uyruklu öğrenciler de başvurabilir.

(3) Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun en az 2,75 olması gerekir.

(4) GANO şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece GANO şartını sağlayan adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

(5) Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının (vakıf üniversiteleri, uzaktan eğitim ve ikinci öğretim programları dahil) en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.

(6) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yapılacak başvurularda, ilgili birim için Senato tarafından kabul edilmiş YGS taban puanı koşulunun sağlanmış olması gerekir.

(7) Öğrencinin geçiş yapmak istediği programın yatay geçiş için başvurulan yıl itibariyle ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen şartlarının yanısıra varsa mülakat ve benzeri diğer geçiş koşullarını yerine getirmiş olması zorunludur. 

Başvuru şekli ve tarihleri

MADDE 16 – (1) Kurum içi yatay geçiş başvuruları her yıl akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

(2) Başvurular, bütün belgeler tamamlanmış olarak Üniversiteye elden ya da posta ile yapılır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Koşulları sağlamadığı için veya eksik belge nedeni ile başvurusu değerlendirmeye alınmayanlar ile başvurusu değerlendirilen ve kabul edilmeyen adaylara yazılı bildirim yapılmaz, sonuçlar Üniversitenin internet adresinde duyurulur. Bu durumlarda başvuru evrakı iade edilmez.

Başvuru için gerekli belgeler

MADDE 17 – (1) Yatay geçiş başvurusunun değerlendirmeye alınabilmesi için öğrencinin, ÖSYS sonuç belgesinin internet çıktısının yanı sıra önceki programındaki başarı durumunu gösterir transkripti ile Üniversite tarafından istenebilecek diğer belgeleri başvuru tarihleri içinde teslim etmesi gerekir. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Değerlendirme

MADDE 18 – (1) Başvurular ilan edilen koşullar çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ön incelemeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz, Birimlere iletilmez ve red nedenleri Üniversitenin internet adresinde ilan edilir.

(2) Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Birim Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlara başvuru yapan adayların değerlendirilmesinde, adayın başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 4,00 üzerinden GANO’su dikkate alınır. Aşağıdaki formüller kullanılarak birim içi ve birimler arası geçişler için adayın 100 üzerinden değerlendirme puanı hesaplanır.

a) Birim içi değerlendirme puanı şu şekilde hesaplanır:

 

b) Birimler arası değerlendirme puanı şu şekilde hesaplanır:

 

(4) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yapılan başvurular, öğrencinin kayıtlı bulunduğu programına bağlı olarak aşağıdaki şekillerde değerlendirilir.

a) Birim içi değerlendirme puanı şu şekilde hesaplanır:

i. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun Antrenörlük Eğitimi ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programlarına bu programları arasında karşılıklı yapılacak yatay geçişlerde ve Güzel Sanatlar Fakültesinin Endüstri Ürünleri Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları, Grafik, Heykel, İç Mimarlık, Resim, Seramik ve Cam ile Tekstil programları arasında karşılıklı yapılacak yatay geçişlerde özel yetenek sınavına girme koşulu aranmaz. Bu başvuruların değerlendirilmesinde adayın başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 4,00 puan üzerinden GANO’su dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır:

 

ii. (i) bendinde belirtilen programların birbiri arasındaki yatay geçiş başvuruları dışında kalan başvuruların değerlendirilmesinde, öğrencinin 100 puan üzerinden hesaplanan yetenek sınavı puanı, 4,00 puan üzerinden GANO’su ve başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır.

 

b) Birimler arası değerlendirme puanı şu şekilde hesaplanır: Adayın 100 puan üzerinden hesaplanan yetenek sınavı puanı, 4,00 üzerinden GANO’su ve başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır.

 

(5) 3 üncü ve 4 üncü fıkralardaki hesaplamalarda kullanılacak programın taban puanı verisinin ilgili yıl için bulunmaması durumunda, programın taban puanı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yakın yıl veya programlara benzetilerek belirlenir.

(6) Meslek yüksekokullarına yapılan başvuruların değerlendirilmesinde sadece adayın GANO’su esas alınır.

(7) Adaylar en yüksek değerlendirme puanından en düşüğe doğru sıralanır ve değerlendirme bu sıralamaya göre yapılır.

(8) Asil aday sayısı kadar yedek aday belirlenir. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kayıt için başvurmayan asil adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır.

(9) Yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.

İntibak işlemleri

MADDE 19 – (1) Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin intibak programları, yeni akademik yarıyıla diğer öğrencilerle aynı tarihte başlamalarını sağlayacak biçimde yapılır.

(2) Öğrencilerin geçiş yaptıkları programlarındaki önceki programlarıyla ortak olan dersler harfli başarı notlarıyla olduğu gibi aktarılır ve GANO/YANO hesabına dahil edilir. Ortak olmayan derslerden mezuniyet kredisine sayılacak olanlar için intibak komisyonu tarafından ders intibakları yapılır. Ders intibaklarında, önceki programdaki dersin kredisinin yeni programdaki eşdeğer dersin kredisinden düşük olmaması gerekir.Sayılmayan diğer tüm dersler, transkriptte NC işareti ile gösterilir ve GANO/YANO hesabına dahil edilmez.

(3) Bütün programlara yatay geçişlerde ders intibakları yapıldıktan sonra öğrenciye önceki yarıyıllardan/yıllardan dersler aldırılabilir. Bundan dolayı yıl kayıpları meydana gelebilir.  

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yurt Dışından Yatay Geçiş

Kontenjanlar

MADDE 20 – (1) Birim Yönetim Kurulunun önerisi ve Senato kararıyla yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yapılacak yatay geçişler için kontenjan belirlenebilir.

(2) Yurt dışından yatay geçiş kontenjanları her yıl, her program için 1 kişidir.

(3) Üniversitenin yurt dışından yatay geçiş kontenjanları ile başvuru şartları akademik takvimde belirtilen tarihte Yükseköğretim Kuruluna bildirilir.

Başvuru şartları

MADDE 21 – (1) Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurtdışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın önlisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin Üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.

(2) Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait GANO’sunun 4,00’lük sistemde en az 3,00, 100’lük sistemde en az 75 olması gerekir.

(3) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurt dışından yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.

(4) Yurtdışında yükseköğrenime başlayan öğrencilerin Üniversite programlarına geçiş başvurusunda bulunabilmesi için ÖSYS puanına veya SAT puanına sahip olmaları gerekir. Adayın ÖSYS puanının en az, vakıf üniversiteleri hariç bir yükseköğretim kurumunun birinci veya ikinci öğretim diploma programına ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanına eşit olması; SAT puanının ise yatay geçiş başvurusunda ilan edilen asgari puana eşit veya yüksek olması gerekir.

Başvuru şekli ve tarihleri

MADDE 22 – (1) Yurt dışından yatay geçiş başvuruları kurumlar arası yatay geçiş başvuruları ile aynı tarihlerde yapılır.

(2) Başvurular, bütün belgeler tamamlanmış olarak Üniversiteye elden ya da posta ile yapılır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz. Koşulları sağlamadığı için veya eksik belge nedeni ile başvurusu değerlendirmeye alınmayanlar ile başvurusu değerlendirilen ve kabul edilmeyen adaylara yazılı bildirim yapılmaz, sonuçlar Üniversitenin internet adresinde duyurulur. Bu durumlarda başvuru evrakı iade edilmez.

Başvuru için gerekli belgeler

MADDE 23 – (1) Yatay geçiş başvurusunun değerlendirmeye alınabilmesi için öğrencinin, ÖSYS sonuç belgesinin internet çıktısının veya eşdeğer sınav sonuç belgesinin yanı sıra önceki programındaki başarı durumunu gösterir transkripti ile Üniversite tarafından istenebilecek diğer belgeleri başvuru tarihleri içinde teslim etmesi gerekir. Eksik belgeli başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Değerlendirme

MADDE 24 – (1) Başvurular ilan edilen koşullar çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ön incelemeye tabi tutulur. Koşulları sağlamayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz, Birimlere iletilmez ve red nedenleri Üniversitenin internet adresinde ilan edilir.

(2) Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Birim Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

(3) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlara başvuran adayların değerlendirilmesinde, adayın başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 100 puan üzerinden GANO’su dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır:

 

(4) Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuran adayların değerlendirilmesinde, adayın 100 puan üzerinden hesaplanan yetenek sınavı puanı, başvuru yaptığı ÖSYS puan türünde almış olduğu ÖSYS puanı ve 100 puan üzerinden GANO’su dikkate alınır ve aşağıdaki formül kullanılarak adayın değerlendirme puanı hesaplanır:

 

(5) ÖSYS puanı olmayan adaylar için, adayın SAT puanı esas alınır.

(6) 3 üncü ve 4 üncü fıkralardaki hesaplamalarda kullanılacak programın taban puanı verisinin ilgili yıl için bulunmaması durumunda, programın taban puanı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yakın yıl veya programlara benzetilerek belirlenir.

(7) Adaylar en yüksek değerlendirme puanından en düşüğe doğru sıralanır ve değerlendirme bu sıralamaya göre yapılır.

(8) Asil aday sayısı kadar yedek aday belirlenir. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kayıt için başvurmayan asil adaylar yerine yedeklerin başvurusu alınır.

(9) Yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde Üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.

İntibak işlemleri

MADDE 25 – (1) Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin intibak programları, yeni akademik yarıyıla diğer öğrencilerle aynı tarihte başlamalarını sağlayacak biçimde yapılır.

(2) Öğrencilerin, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış oldukları dersler intibak komisyonu tarafından değerlendirilir ve Bölüm Başkanlığının önerisi ve Birim Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda yeni programlarına sayılabilir. Ancak, önceki programdaki dersin kredisinin yeni programdaki eşdeğer dersin kredisinden düşük olmaması gerekir. Bu sayılan derslere S notu verilir ve öğrencinin mezuniyet kredisine sayılır, ancak YANO/GANO hesabına katılmaz.

(3) Bütün programlara yatay geçişlerde ders intibakları yapıldıktan sonra öğrenciye önceki yarıyıllardan/yıllardan dersler aldırılabilir. Bundan dolayı yıl kayıpları meydana gelebilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Özel durumlar

MADDE 26 – (1) Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri, eşdeğer diploma programının, son sınıf veya son iki yarıyılı dışında her sınıf veya yarıyılına eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç bir ay içinde kayıtlı oldukları diploma programına girişteki merkezi yerleştirme puanları, Üniversitedeki diploma programının yerleştikleri yıl itibariyle taban puanından daha yüksek olmak şartı ile kontenjan aranmaksızın nakledilebilirler.

(2) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin anne veya babasının, devlet hizmetinde görevli ise görevinin sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönmesi, işçi ise kesin dönüş yapması halinde, yabancı dil sınıfı hariç en az bir yıl okumuş ve yıl sonu sınavlarının tamamını başarı ile vermiş olması yatay geçiş başvurusu için yeterlidir. Birim Yönetim Kurulu bu yolla başvuran öğrencileri yurt dışından yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirir.

(3) Türkiye’de hizmet görmekte olan yabancı diplomatların çocuklarının Üniversiteye başvuruları, kontenjan şartı aranmaksızın Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir. Başvurunun kabul edilmesi halinde her bir öğrenci için gerekli intibak programı hazırlanır.

Azami süre

MADDE 27 – (1) Yatay geçiş ile kurum/bölüm değiştiren öğrencilerin önceki kurumlarında/programlarında geçirmiş oldukları süreler öğrenim süresi hesabına katılır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 28 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri geçerlidir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 29 – (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 11/9/2012 tarihli ve 306-3-B sayılı Senato kararı ile kabul edilen Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 30 – (1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 31 – (1) Bu Yönerge Rektör tarafından yürütülür.

HIZLI ERİŞİM