“Hocaların Hocası” Prof. Dr. Ayla Oktay’ı Ebediyete Uğurladık
Fakültemiz eski Dekanı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Kurucu Müdürü, İlköğretim Bölüm Başkanlığı ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini emekliliğine kadar yürüten Okul Öncesi Eğitimi alanının duayeni Prof. Dr. Ayla Oktay vefat etmiştir.
Prof. Dr. Ayla Oktay, Fakültemizde gerçekleştirilen törenin ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınan cenaze namazı ile son yolculuğuna uğurlanmıştır. Törene Prof. Dr. Ayla Oktay’ın ailesi, yakınları, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nde birlikte çalıştığı mesai arkadaşları, ülkemizin çeşitli illerinde görev yapan meslektaşları, öğrencileri ve Üniversitemiz çalışanları katılmıştır.
Törende konuşan Dekanımız Prof. Dr. Seyfi Kenan, “Büyük bir değeri kaybetmenin gününde konuşmak ne kadar zorsa ben de o zorluğu yaşıyorum. Bir okula değer katan öğretmenleridir, öğrencileri ve çalışanlarıdır. Atatürk Eğitim Fakültesi’ne müstesna bir değer katan hocalarımızın başında tartışmasız Ayla hocamız gelir. Onun mirası, eğitime kattığı değer bundan sonra da devam edecektir. Ailesine, sevenlerine ve eğitim camiasına en içten dileklerimle başsağlığı diliyorum.” dedi.
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülden Uyanık ise “Ülkemizin farklı üniversitelerinde görev yapan meslektaşlarımızdan aldığımız taziye mesajlarında ‘Okul Öncesi Eğitimin Duayeni’, ‘Hocaların Hocası’ hemen herkesin kullandığı ifadelerdi. Gerçekten de hocamız özellikle okul öncesi eğitimi alanında birçok akademisyen ve öğrencinin yetişmesine katkı sunmuş müstesna bir isimdi. Hocamızı uğurladığımız bugün yayımlanan Resmî Gazete ile Hocamızın büyük emek verdiği okul öncesi eğitim 5 yaş çocukları için zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Bu başarıda Ayla Hocamızın emek ve gayretlerinin rolü büyüktür. Kendisine çok şey borçluyuz ve onun öğretileri ile görevimizi en iyi şekilde sürdürmeye ve okul öncesi eğitimi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Törende Prof. Dr. Ayla Oktay’ın ailesi adına yeğenleri Mithat Olut ve Pınar Olut söz almıştır. Ayrıca Prof. Dr. Ayla Oktay ile uzun yıllar mesai arkadaşlığı yapmış Prof. Dr. Norma Razon, emekli öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Sefer Ada ve Prof. Dr. Ozana Ural, Kurucu Rektörümüz merhum Prof. Dr. Orhan Oğuz’un kızı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Müge Yukay Yüksel, Doç. Dr. M. Oya Ramazan, Doç. Dr. Özgül Polat, Dr. Öğr. Üyesi Ercan Mertoğlu ve Dr. Esin Dibek söz alarak duygu ve düşüncelerini ifade etmiştir.
Atatürk Eğitim Fakültesi ailesi olarak, çalışma azmi ile tanıdığımız, adil yöneticiliği ve saygın akademik kimliğine yakından şahit olduğumuz, Fakültemizde lisans ve üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde lisansüstü düzeyde pek çok katkı sunmuş, akademik ve idari personellerimiz üzerinde sayısız emeği olan, önemli değerimiz Prof. Dr. Ayla Oktay Hocamıza Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.
Prof. Dr. Ayla Oktay Kimdir?
Prof. Dr. Ayla OKTAY, 16 Haziran 1942 tarihinde 3 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak Malatya’da dünyaya geldi. 1949-1954 yılları arasında Erenköy Zihni Paşa İlkokulu’nda, 1954-1960 yılları arasında Erenköy Kız Lisesi’nde öğrenim gördü. 1960 yılında İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümü’nde lisans eğitimine başladı. Pedagoji eğitiminin ülkemizdeki kurucularından ünlü Alman profesörü Wilhelm Peters’in İstanbul Üniversitesi’ndeki yıllarında yanında yetişen Prof. Dr. Refia Şemin’in öğrencilerinden biridir.
İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümü öğrencilik dönemi
Ayla Oktay, lisans son sınıf öğrencisi olduğu ve ülkemizde “okul öncesi öğretmenliği” kavramının henüz tam olarak yerleşmediği dönemde Özel Sezin Anaokulunda göreve başlamıştır. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümünden mezun olmuş ve aynı okulda bir süre okul öncesi öğretmeni ve okul müdürü olarak görev yapmıştır.
Özel Sezin Okulu’nda öğretmenlik dönemi
O yıllarını şöyle anlatmaktadır:
“İlk anaokulu öğretmenliğim, tesadüf, özel bir anaokulunun anlaştığı öğretmen ayağını kırması ve okul sahibini tanıyan Fizik öğretmenimin “Bizim Ayla var, pedagojide okuyor, O’na gidelim O bu işi yapar” demesiyle başladı, bana geldiler. Ben küçük çocuklarla ilgili hiçbir eğitim almamıştım. Gelişimi biliyordum, başka şeyler biliyordum. Ailenin de en küçük çocuğuydum, ailede benden küçük de yoktu ki çocukları tanımış olayım. O esnada lisans bitirme tezimi yapıyordum, bitirdim ve mezun oldum. Beni o okula sorumlu müdür yaptılar. Herkes Ayla Hanım diyordu, ben de bakıyordum etrafıma bana mı söylüyorlar diye, çünkü henüz 22 yaşındaydım. Sonra tesadüf, yine üniversitedeki hocam bir başka arkadaşımızı yollayarak beni üniversiteye çağırdı, görüşmek istediğini söyledi. Hoca beni asistan olarak almak istiyormuş. Evet ben iyi bir öğrenciydim. En önemli özelliğim de hiçbir dersi kaçırmazdım, çok devamlı bir öğrenciydim. Hocamız 4 sene boyunca tanımış, izlemiş beni ve bana dedi ki “Sen sınava gireceksin”. Ama ben çalışıyorum, özel okulda kontratım var dedim, yok sen gel buraya dedi. Okul sahibi ile görüştüğümde o da benim ufkumu çok açtı “benim sana verebileceğim en yüksek makam okul müdürlüğü, daha başka bir makam yok burada. Ama üniversiteye gidersen önün açık olur, çok ilerleyebilirsin.”dedi.
Haluk Yavuzer, Norma Razon ve Ayla Oktay, İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümünde asistanlık dönemi
İstanbul Üniversitesi’nde göreve başlamasının ardından 1971 yılında doktora eğitimini tamamlamış, 1975-76 eğitim-öğretim yılında İngiltere’de doktora sonrası eğitim programına katılmıştır. İngiltere’ye gidişi ve orada geçirdiği süreç oldukça verimli olmuştur:
“O zaman üniversitenin genel kuralıydı, doktorasını bitiren herkes listeye konur ve o listede sırayla mutlaka en az bir yıl yurtdışına gönderilirdi. Ben de böyle bir İngiltere tercihi yaptım. Ama o İngiltere tercihi aslında benim hayatımda çok şeyi değiştirdi ve ufkumu açtı. Doktora sonrası gittiğim için de çok daha memnunum. Çünkü o sırada doçentlik tezim için malzeme topladım, onu ayarladım. Bütün herkesle gidip görüştüm. İngiltere’nin altını üstüne getirdim, konserler, sergiler, geziler, müzeler… İskoçya’ya gittim, Manchester’a gittim, bir sürü eğitim kurumlarını görmek ve sistemi tanımak istiyordum. O sene benim için hem çok hareketli hem de çok verimliydi. Zaten bizi gönderdikleri madde de ‘bilgi ve görgüyü arttırma’ idi. Üniversitede ders aldım, derslere girdim, seminer verdim. Dil kursu da onun yanında devam ediyordu. Geldim ve doçentlik tezimde biraz daha küçük çocuklarla çalışmak istedim ve Türkiye’de yeni yeni konuşulan okul olgunluğu, okula hazır bulunuşluk kavramları üzerine bir tez yaptım.”
1979 yılında Doçent olmuştur. Eğitim kurumlarını incelemek adına 1987 yılında bir süre İngiltere ve Almanya’da bulunmuştur. O dönemdeki kanunlar gereği bulunduğu kurumda profesör olma yetkisi verilmediğinden kurum değiştirmesi gerektiren Prof. Dr. Ayla Oktay, yeni kurulmakta olan Marmara Üniversitesi’ne atandı ve Eğitim Yüksek Okulu Müdürü olarak göreve başlamış ve bu görevini 1988-1991 yılları arasında sürdürmüştür.
Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Oğuz ile birlikte
1992 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nü kurmuş ve 1992-2005 yılları arasında Kurucu Müdürlüğünü yürütmüştür.
Müdürlüğü döneminde birçok lisansüstü programın açılmasını sağlamıştır. Temel eğitim lisansüstü programlarını açmış ve çalışma hayatı boyunca 50’yi aşkın doktora ve yüksek lisans tezinde danışmanlık yapmıştır.
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı
Bu sürede İlköğretim Bölüm Başkanlığı ve Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini de sürdürmüştür. Okul Öncesi Eğitimin Duayeni olarak kabul edilen Prof. Dr. Ayla Oktay, yetiştirdiği akademisyenler, yaptığı araştırmalar ve hayata geçirdiği projeler ile okul öncesi eğitime “can suyunu” vermiştir.
Bugün ülkemizin birçok ilinde var olan Gezici Anaokullarının tohumları, Marmara Üniversitesi, Millî Eğitim Bakanlığı, UNICEF ve Küçükçekmece Belediyesi iş birliğinde yapılan “Çok Amaçlı Okul Öncesi Eğitim Merkezi Projesi” ile atılmıştır. Bu proje ekonomik açıdan dezavantajlı olması nedeniyle “okul öncesi eğitim kurumlarına gidemeyen çocuklara okulun gitmesi” fikrinden doğmuş ve ilçedeki birçok köye ulaşılmış, gezen bir otobüs ile bir yandan çocukları okulla buluştururken bir yandan da bölgede çok sayıda okulun açılması sağlanmıştır.
Okul Öncesi Uygulama Birimi’ndeki öğrencilerin mezuniyet töreninde
Eylül 2005-Haziran 2009 tarihleri arasında Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yapmıştır. 17 Haziran 2009 tarihinde Marmara Üniversitesi’nden emekliye ayrılmıştır. Emeklilik döneminde çalışmayı düşünmeyen Prof. Dr. Ayla Oktay, Maltepe Üniversitesi’nde Okul Öncesi Eğitimi lisans programının açılması için desteğine ihtiyaç duyulunca teklifi kabul etmiş ve Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde göreve başlamıştır. Emeklilik döneminde Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Doktora Programı’nda derslerini sürdürmüştür.
“Her yaşam bir serüvendir” diyen Prof. Dr. Ayla Oktay, 1965 yılından vefatına kadar meslek yaşamını titizlikle sürdürmüş, özellikle okul öncesi eğitimi, kızların eğitimi, disiplin, ilköğretimde rehberlik, karşılaştırmalı eğitim, Türk eğitim tarihi gibi birçok alanda uygulamalı ve teorik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Ayla Oktay’ı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, kendisine Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz.