Sanatın Fikirtepe'si 1968den Günümüze Sergisi

SERGİ KATALOGU

Sanatın Fikirtepesi 1968'den Günümüze Sergi Kataloğunu indirmek için tıklayınız Pdf (26.51 MB)

 

“Sanatın Fikirtepe’si” Sergisi, Atatürk Eğitim Fakültesi'ndeki Sanat Eğitiminin Tarihsel Sürekliliğine Vurgu Yaptı

“Sanatın Fikirtepe’si” başlıklı sergi, 10 – 28 Şubat 2025 tarihleri arasında Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Fatma Tekinalp Sanat Galerisi’nde izlendi.

Sergi, 1968’den günümüze Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapan sanatçı-akademisyenlerin eserlerini bir araya getirerek sanat ve eğitimin tarihsel sürekliliğine dikkat çekti.

“Sanatın Fikirtepe’si” Sergisi, İstanbul’un en eski yerleşim alanlarından biri olan ve bir fikir alışverişi merkezi olarak bilinen Fikirtepe’nin kültürel mirasından ilham alıyor. Bu mirasın devamı olan Atatürk Eğitim Fakültesi’nin 1848’de kurulan ve modern eğitim sisteminin temellerini atan Dârülmuallimîn-i Rüşdî’ye kadar uzanan köklü geçmişi vurgulanıyor.

Atatürk Eğitim Fakültesi’ne bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı, 1968’den beri sanat eğitimi alanında önemli katkılar sunarak birçok sanatçı-eğitimcinin yetişmesine öncülük ediyor. Fikirtepe’nin tarihsel olarak bir üretim merkezi olması, burada verilen sanat eğitimiyle yeni bir boyut kazanıyor ve sanatla düşünce kesişiyor.

10 Şubat 2025 tarihinde saat 14:00’te gerçekleşen açılış töreni, Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi müdürü Aynur ERGÜR’ün konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmalarını Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfi KENAN, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. F. Evren DAŞDAĞ ve Prof. Dr. Süleyman Saim TEKCAN yaptı. 

Dekanımız Prof. Dr. Seyfi KENAN, açılış konuşmasında okulumuzun bulunduğu Göztepe'deki semtle komşu olan "Fikirtepe" adlandırmasının kaynağı konusuna dikkat çekerken hürriyet ve meşrutiyet fikirlerini, II. Abdülhamid iktidarından uzakta, o zaman sakinliğiyle bilinen bu ıssız tepede arkadaşlarıyla zaman zaman bir araya gelerek tartışmasıyla buraya Namık Kemal'in Fikirtepesi adını verdiğine dair tarihi anlatıların varlığına dikkat çekti. Sanatın sadece güzelin peşinde olmadığını, güzelle birlikte iyiyi ve doğru olanı da aradığını vurguladı. Prof. KENAN, güzellikte iyilik, iyilikte doğruluk bulunduğunun altını çizdi ve farklı kültür ve coğrafyalarda yetişmiş çeşitli sanatçıların eserlerinden örnekler verdi; işte bu nedenle sanatın iyileştirici güce sahip olduğunu ifade etti.  

Açılışa Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, sanatçılar, sanat eğitimcileri ve sanatseverler katılım sağladı.

Sergi, Fikirtepe’nin kültürel mirası ile akademik ve sanatsal üretimi ortak bir zeminde buluşturdu. 28 Şubat 2025 tarihinde sona eren sergi, izleyicilerden yoğun ilgi gördü.

“SANATIN FİKİRTEPE’Sİ” 1968’den Günümüze SERGİSİ

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Fatma Tekinalp Sanat Galerisi

10.02.2025-28.02.2025

Açılış: 10.02.2025 – 14:00

 

 

 





Sanatın-fikir-tepesi-davetiye-ön.jpg (675 KB)

 

Sanatın-fikir-tepesi-davetiye-arka.jpg (652 KB)

HIZLI ERİŞİM